Kalkış İçin Hazır mısınız?
Öteden beri sorulan sorudur: “İnsan tarih boyu neden uçmak istemiştir?” Hiç düşündünüz mü, sizce neden olabilir? Hızlanmak? Uzaklaşmak? Özgürleşmek ya da macera yaşamak için olabilir mi dersiniz? Siz biraz düşünedurun biz uçuşun tarihiyle ilgili kısa derlememizi huzurlarınıza getirelim.
İnsanların bir araçla da olsa gökyüzünde kuşlar gibi süzülme isteği uçağın icadından çok daha öncesine dayanıyor. Örneğin, 1600’lerde Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden Üsküdar’a kadar 6 km. yol aldığı ve 5 dakika havada kaldığı rivayet edilir. Ondan çok daha önce Cevheri’nin uçma teşebbüsleri vardır. Dünyada ilk uçuş deneme araçları uçurtma, balon ve zeplin olmuş, 19. yüzyılda başarılı denemeler yapılmıştır.
İnsan, motorlu bir uçakla havada 12 saniye kaldığında tarih 17 Aralık 1903’ü gösteriyordu. Sadece “12 saniye mi?” diye şaşırmayın… Kuzey Carolina’da gerçekleşen bu uçuş insanlık için devasa bir adımdı. Bu ilk motorlu uçağın mucitleri ise Orville ve Wilbur Wright kardeşlerdi. O tarihi uçak bugün Washington’da Ulusal Havacılık Ve Uzay Müzesi’nde sergileniyor.
Kuruluş tarihi 1 Haziran 1911 olan Türk Hava Kuvvetleri’nin “1” numaralı pilot brövesi, yani yeterlik belgesi, Mehmet Fesa Evrensev’e verilmiştir. Yapılan sınavı kazanarak Fransa’ya pilotluk eğitimi almaya giden Evrensev’in ilk uçuşunu gerçekleştirdiği tarih 26 Nisan’dı ve bu tarih günümüzde tüm dünyada Pilotlar Günü olarak kutlanmaktadır.
Ne yazık ki uçakların geliştirilmesinde I. ve II. Dünya Savaşlarının etkisi büyük olmuştur. Jet motoru 1929 yılında icat edilmiş, 1947’deyse ilk kez uçakla ses hızı aşılmıştır. Jet motorları 1950’den sonra insanlığın faydasına olacak biçimde yani yolcu ve ticari taşımacılık için kullanılmaya başlanmıştır.
İstiklal Madalyası sahibi pilot Vecihi Hürkuş, savaş sonrası yabancılardan ele geçirilmiş bir uçağın motoru ile VECİHİ K-VI adını verdiği bir uçak tasarlamış ve 1925 yılında ilk uçuşu gerçekleştirmiştir. Fakat yüzde yüz yerli ilk tek motorlu uçak Nu.D-36, soyadını Atatürk’ün verdiği Nuri Demirağ’ın Beşiktaş’taki uçak fabrikasında üretilmiştir. 1938 yılında ise aynı fabrikada 6 kişilik çift motorlu yolcu uçağı Nu.D-38 üretilir.
Dünyada uçan ilk kadını soracak olursanız, yolcu olarak yer aldığı 1908 yılındaki uçuşuyla Fransız heykeltraş ve havacı Thérèse Peltier adını verebiliriz. Ülkemizin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen, ilk kadın jet pilotu ise Leman Bozkurt Altınçekiç olmuştur. 1958 yılında jet pilotu brövesini takan Leman Hanım aynı zamanda NATO’nun da ilk kadın pilotudur. Bildiğiniz gibi ülkemizin ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu da Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’dir.
Chesley Sullenberger’ın 155 yolcuyu sağ salim Hudson Nehri’ne indirme hikâyesinin kitabı yazılmakla kalmadı filmi bile yapıldı. Kaptanın, karşılaştığı kuş sürüsünün motorları devre dışı bırakmasıyla geri dönmek yerine nehre inmeye karar vermesi, onun yargılanmasına, sonrasında ise kurtardığı hayatlar nedeniyle övgü ve madalyalar almasına neden oldu.
2,795 okunma